Aşırı düşük teklif açıklamalarının yeniden istenilmesi halinde yatırılan İtirazen şikâyet başvurularının iadesi sorunu.
Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.
Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez. Hükmü uyarınca yapılan itirazen şikâyet başvurularının tamamında haklı bulunması halinde şikâyet başvuruları iade edilmekte, şikâyet konularının bazılarında haklı bazılarında haksız olunması haline şikâyet başvuru bedellerinin iadesi mümkün bulunmamaktadır.
Ancak, aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı yönünde yapılan itirazların bir çoğu K.İ.K. nun karalarında;
YAPIM İŞLERİNE AİT AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF AÇIKLAMA İSTEME YAZISINDA BAŞLICA;
- Özel pozlara ait analiz girdi cins ve miktarlarının verilmemesi
- Açıklama istenilmeyen analiz girdilerinin verilmemesi
- Nakliye mesafe ve formüllerinin verilmemesi
- Nitelik olarak analiz düzenlenebilecek iş kalemlerine ait analizlerin tanzim edilmemesi
HİZMET ALIM İHALELERİNE AİT AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF AÇIKLAMA İSTEME YAZISINDA;
- Açıklamaya konu önemli tekli bileşenlerinin belirtilmemesi durumunda
Aşırı düşük teklif açıklamalarının yeniden istenilmesi yönünde karara verilmektedir.
Böylesi durumlarda, K.İ.K. tarafından işin esasına girmeden, şikâyete konusu hususlar hakkında bir inceleme yapılmamış olmasına rağmen, idarelerin usul noksanlığı nedeniyle aşırı düşük teklif açıklamalarının yeniden istenilmesi yönünde karar verilmesine rağmen 4734 sayılı kanunun 53 üncü maddesine atıfta bulunularak itirazen şikâyet başvuru bedellerinin iade edilemeyeceği yönünde karar verilmektedir.
K.İ.K. tarafından itirazen şikâyet başvuru bedellerinin iade edilmemesi yönünde verilen kararlar esasen ; İtirazen şikâyet başvurusunda yer verilen hususların, Kamu İhale Kurumu tarafından incelenerek değerlendirilmediği, dolayısı ile itirazda bulunan isteklinin iddialarının tümünde haklı ve haksız olduğunu hususunda bir tespit yapmadığı ve itirazda bulunan isteklinin iddiaları incelenmeden aşırı düşük teklif açıklamasının yeniden istenilmesine karar verildiği gözetildiğinde, itirazda bulunan istekli tarafından zorunlu başvuru sırasında ödenen itirazen şikâyet başvurusunun iadesine karar verilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu Kurul kararlarında itirazen şikâyet bedelinin ödenmemesine ilişkin kısmında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Nitekim İdari yargı nezdinde açılan davalarda da bu yönde karar verilmektedir.
Bu durumda olan isteklilerin yersiz olarak yatırmış olduğu itirazen şikâyet başvuru bedellerinin iade alınması yönünde idari yargı nezdinde dava açmak üzere firmamız ile iletişime geçebilirler.
Bu tür ihaleler genellikle birden fazla ülkeyi içerir ve uluslararası ticaret hukuku, yerel düzenlemeler ve birden fazla dilde iletişim konularında uzmanlık gerektirir.
Bu ihaleler teknik bilgi gerektirir. İnşaat ihale danışmanları, projenin teknik yönlerini değerlendirme, maliyet tahmini ve sözleşme yönetimi konularında uzmanlık sahibi olmalıdır.
- Kamu İhale Danışmanlığı
-
- Uluslararası İhale Danışmanlığı
-
Bu tür ihaleler genellikle birden fazla ülkeyi içerir ve uluslararası ticaret hukuku, yerel düzenlemeler ve birden fazla dilde iletişim konularında uzmanlık gerektirir.
- İnşaat İhale Danışmanlığı
-
Bu ihaleler teknik bilgi gerektirir. İnşaat ihale danışmanları, projenin teknik yönlerini değerlendirme, maliyet tahmini ve sözleşme yönetimi konularında uzmanlık sahibi olmalıdır.